Skitsnack - klimatsmart eller ej....

Jaha, har verkligheten hunnit upp världen?!

Samma saker som iallafall jag visste för 20 år sedan börjar nu folk tro är något nytt? Var har de levt de senaste 20 åren?! 

Koldioxidutsläppsdebatten är dock väldigt intressant :-)

Stänger du av TV:n så sparar du så och så många kilo koldioxid.
Vad de flesta inta tänker på är att mycket av elektriciteten i Sverige produceras av källor med lågt koldioxidutsläpp.  Värma huset med olja är naturligtvis negativt för utsläppen av koldioxid, vedeldning och fjärrvärme ger också utsläpp av koldioxid. Det sistnämnda i mycket låg utsträckning.

Byte till lågenergilampor kan ge en energivinst, men i vissa fall gör vanliga glödlampor också en vis nytta i och med att de avger värme.


Utsläppen av koldioxid är mycket ojämnt fördelade i världen.
USA är obestridd etta - landet släpper ut mest per person och står ensamt för en fjärdedel! Jo, du läste rätt 25% av de globala utsläppen.
De fattigaste länderna, som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna, bidrar högst blygsamt till världens totala utsläpp, men trots att per capita-utsläppen är låga i de folkrika länderna i Asien är de totala utsläppen stora.

Beroende på om man räknar framtida minskningsåtaganden per land eller per capita blir det stora skillnader i vem som får bära bördan. De befolkningsmässigt stora Indien och Kina vägrar att förhandla om egna sänkningar innan USA och EU börjat minska sina utsläpp.

Sverige ligger faktiskt väldigt långt ned på listan, naturligtvis beroende på vår kärnkraft, vattenkraft och höga andel biobränslen. Även Frankrike har ett stort kärnkraftsprogram och hamnar därför längre ned än det kolberoende Tyskland i per capita-utsläpp. Tjeckien ligger högt, också beroende på kolbaserad energiproduktion.


Sverige låg 2002 på just över 5 ton koldioxid/person - medeltalet för I-länderna låg på nästan 12,5 ton!
Medeltalet för hela världen ligger på just under 4 ton.  Det innebär att svenskarna släpper ut  under 50 miljoner ton / år
USA ligger på enorma 20 ton per person..... totalt 5980 miljoner ton  - svenskarnas utsläpp

Inte för att det är fel att vi i Sverige engagerar oss, men man måste titta på de som verkligen påverkar och börja där.
Skulle USA sänka sitt utsläpp med 50% skulle mycket vara vunnet - då ligger de trots allt på dubbelt så mycket utsläpp som en svensk. Det är intressant.


(Källa: Vital Climate Graphic, UNEP 2005 )Tappat bort dig än?  Inte? Bra - då kör jag vidare.Mycket av avfallet ska komposteras alt. återvinnas - många har långt till återvinningsstationen och "måste" ta bilen för att återvinna sitt sorterade avfall - mycket går inte att lämna på "närstationen" utan måste de facto fraktas till soptippen - med bil och ibland släp eftersom det är väldigt långt dit för många och sakerna är otympliga.
Förr kom sopbilen och hämtade upp grovsopor en eller ett par gånger/år, vilket ur ett miljöperspektiv är mycket bättre.


I vår kommun har vi hämtning av komposterbart avfall varannan vecka - och det är positivt(även om det kan vara jobbigt i bananflugetid). En del väljer trots allt att inte kompostera (t.ex. många i hyresfastigheter där tunnan för brännbart avfall inte blir full på samma sätt som hos egnahem). Brännbart avfall hämtas var fjärde vecka. Komposterbart avfall får naturligtvis inte läggas i tunnan för brännbart och tvärtom.


Det där med sorteringen och återvinningen har en baksida - allt ska diskas ur också (varmvatten kräver uppvärming av elektricitet).


Kommentarer
Postat av: Mia

Vad bra att du engagerar dig att också skriva om ämnet jag skrev om i morse, fast jag tror då inte det är nått nytt, har nu levt i 41 år och redan i 7:an på skolan var vi aktiva och hade en helt underbar kemi, biologi, fyski lärare som gjorde det hela intressant...Jag gillar dock att skriva om ämnet [tjata] då jag inte tycker det är fel att påminna folk mellan varven att moder jord behöver oss och att vi ska vara medvetna om att man kan göra lite själv också för att hjälpa till, länkar till olika sidor som kan ha info som kanske ger någon som läser på min sida en aha - upplevelse :-) vem vet, kanske ingen reagerar heller men då har jag skrivit det som står mig nära och som jag tycker är viktigt oavsett hur nytt eller gammalt det är...Har dock funderat på det faktum att AL Gore fick agera frontfigur för USA och att det vart en Live Earth gala med musik för att påpeka om ozonsiktet i år...Varför inte ta in det mera i skolorna eller nått...Jaja, jag vet inte, gör det jag kan. Hoppas ni haft en bra dag och att cyklingen gick bra :-) vi har meckat på med en hemsida...Nu sitter vi hos Anders och ska äta middag...*puust* lite trött i ögonen...blir nog vila sen....*kram*

2007-07-19 @ 17:54:36
Postat av: Carola

Nej, jag menar inte att du skulle se det som en nyhet - men största delen av USA t.ex. verkar varit helt ovetande.
Det som förs fram i Sverige är ju tyvärr koldioxidutsläppen - visst - det är viktigt att minska på dem, men i Sverige är utsläppet litet i jämförelse. Att t.ex. höja bensinskatten här är vansinne eftersom halva Sverige kommer att avfolkas- ingen har råd att pendla till nått jobb, kollektivtrafiken är icke existerande - ska man t.ex. åka till universitetet i Umeå för lektioner måndag 9.15 måste man åka på söndag em. Bussen kommer inte fram förrän strax innan 10. Det borde gå att ändra på. Om miljön är så viktig för alliansen borde Norrbothniabanan prioriteras och byggas så snart som möjligt inte lägga ner hela projektet.
Kanske måste resurserna omfördelas - varför sänka skatter för höginkomsttagare istället för att satsa de pengarna på kollektivtrafik.
Det känns som om allt bara är ett spel för gallerierna - man ska bry sig om koldioxidutsläppen - det är "inne" just nu.

2007-07-19 @ 18:22:45
URL: http://mammamuh.blogg.se
Postat av: Mia

Kan hålla med om det att det verkar vara ett spel för galleriet...och jag skulle gärna se att tåget kom igång här uppe...Men vi som "litet" land kan ju försöka visa att vi kan och kanske påverka dom större länderna med tanke på att vi ska överta ordförandeskapet i EU om 2 år...Jaja...nu ska här ses film...Nattinatt!

2007-07-19 @ 20:19:11
Postat av: Carola

Tyvärr så hjälper inte ordförandeskapet. Det handlar om pengar och vinstintresse. Vill vi ha fler kärnkraftverk? Bra för koldioxidutsläppen - dåligt med tanke på slutförvaringen - som ingen vill ha där de bor?!

2007-07-20 @ 07:27:47
URL: http://mammamuh.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0