Spektaklet har kommit till stan!

Nu pratar jag inte om kyrkmarknaden som hålls vid Öjeby kyrka (som förresten firar 600 år i år) utan om fotbollsfesten Piteå Summer Games!

PSG-tåget rullade in till Piteå i går - det går ingen persontrafik till Piteå egentligen, men under PSG går tåget ända hit. Tro inte att järnvägen inte används resterande del av året... det rullar många ton på järnvägen dagligen. Jag vet att det är vältrafikerat .....

Många mål mat ska serveras och många matcher ska spelas. Maskineriet runt detta event är stort.

Första gången turneringen genomfördes var 1990 och ägs av Öjeby IF och Piteå IF. Första året deltog 169 lag från tre nationer. Nu är turneringen landets näst största turnering och tillhör en av de tio största i världen.
Basen utgörs av svenska lag, från Kiruna i norr till Helsingborg i söder, men många utländska lag hittar också hit.

685 lag deltar i årets upplaga av Piteå Summer Games, och dessa kommer från 14 nationer.

I år deltar förutom lag från Sverige, Norge och Finland så deltar följande lag;
Chivas Guadalajara P94 (Mexico), AD Cantolao P94 (Peru), Tucuman P93 (Argentina), Sudan FT P93 (Sudan), Rapprasentative Privenciale P93 (Italien), Salsomaggiorie FT P97 (Italien), FC Forli P93 (Italien), Sporting Scandiano P93, P96, P98 (Italien), Phoenix United F94 (USA), UFK P93 (Ukraina), FC Karpaty P95 (Ukraina), Sever P95, P967 och P00 (Ryssland), Niva P99 (Ryssland), JK Maag-Tammeka 2 lag P98 1 lag P93 (Estland), Zih-ciang Girls F96 (Taiwan) FC Valmiera P98 Lettland.Piteå Summer Games engagerar större delen av förenings-Piteå. Nästan överallt finns det någon med anknytning till turneringen och som kanske gjort ett arbetspass i ett kök eller upplevt glädjen av invigningsparaden.
Piteå Summer Games genomförs med över 1200 ideellt arbetande funktionärer. Utan denna kraftsamling skulle inte turneringen fungera. Funktionärerna hämtas, förutom från de två ägarföreningarna, också från en mängd andra idrottsföreningar och organisationer.


Tjejerna på modettekvällenJag har ju inte visat denna innan...

Mittersta i kjol från ellos, top från USA och blus från Linus & Lotta

Äldsta i kjol från Åhlens Tempo och top från Lindex

Uppdatering på bilfronten

Medan maken och äldsta dottern tagit bussen till Umeå för att hämta mammas fixade bil har jag lyckats skaffa två lånade bilar inför helgen. Bilbarnstolen är fastsatt i pappas bil, men då kom jag på att det kanske skulle vara lika bra att tvätta klädseln till bilbarnstolen någon gång - så nu rullar den i tvättmaskinen tillsammans med fotbollsdressar inför helgens fotboll.

Den var lite väl smutsig måste jag säga.....

Hushållning

Idag har jag bakat bullar (det blev på en liter mjölk) och en omgång frukostbullar(bara på en halvliter).

Jag har kvar jäst så det räcker att baka på 1,5l degvätska till, men jag saknar sirap och är lite less att baka just nu, det tar trots allt på krafterna!

Jag tog över mammas och pappas matberedare för ett tag sedan och har fått den uppsatt i köket av min påhittige make så det underlättar bakandet enormt, men frukostbullarna rullar sig inte på egenhand.

Piteå Summer Games

Det blir mycket fotboll i helgen!

Mittersta började träna i måndags med ÖIF:s 99:or och nu ville de att hon skulle spela med dem under Summergames

NOLIA 1A       27 June 12:30   F96-12  Öjeby IF-IFK Luleå
FURU  3        27 June 16:15   F99- 3  Öjeby IF-Älvsby IF
INVIGNINGSPARAD 27 June 20.00 Nolia
BJÖRKL.2     27 June 22:15   F96-12  IFK Ålund-Öjeby IF  
STADSH 4     28 June 08:00   F96-12  Öjeby IF-Umedalens IF   
BJÖRKL. 2    28 June 11:45   F96-12  Tzu-Chiang Girls-Öjeby IF
NOlia 1B        28 June 15:30   F99- 3  Piteå IF :3-Öjeby IF
NOlia 1B        28 June 20:00   F99- 3  Storfors AIK:2-Öjeby IF

+ slutspelsmatcher!  Och vi har ingen bil..... det blir till att cykla på hela helgen. Johan jobbar natten mellan fre-lör, jag jobbar söndag morgon - förmiddag, men inte för 99:orna eftersom hon just börjat finns inget pass åt oss (oj, vad synd)

Jag skulle vilja hinna se Voullerim P96 också eftersom min kusin spelar där, men det blir nog lite tight

Billösa

Nu är Volvon såld - de nya ägarna kommer och hämtar den imorgon!  Och då står vi utan bil - passar perfekt inför helgen med Piteå Summer Games!

Det känns inte bråttom att skaffa en ny heller känner jag personligen, det är egentligen bara positivt att vara utan ett tag. Tack och lov att vi storhandlat idag - så jag behöver inte köpa mjöl och socker och annat tungt och otympligt på ett tag.

Trädgårdsbestyr

Lägesrapport från odlingarna!

potatisblasten är ståtlig och går snart i blom, jag hoppas att det borgar för att det blir gott om potatis i år - trots att jag inte har så många stånd, men det ska bli fler nästa sommar.

Lökens blast utvecklas även den och eftersom det inte blev några lökar alls att tala om i fjol, så ser det mer lovande ut - även lökodlandet ska utökas.

Rädisor, morätter, sallad, rödbetor och dill har kommit upp så pass att jag gallrat en del. Ja, salladen och dillen gallrar jag inte, men det andra.

Det är snart dags att ta reda på rabarber också.

Äppelträden blommar och så även körsbärsträdet som ser ut att få sin största skörd hittills - vilket inte betyder så mycket, men det är alltid roligt med bär, vinbärsbuskarna får bär i år och det är roligt med tanke på att de är väldigt unga.

Champinjonerna har ännu inte gett sig till känna, inte heller persiljan, men det sistnämnda kommer säkert.

Modettes sommarturné i PiteåHär kommer den utlovade bilden på mig - namnet blev förstås inte rätt, men .....

Kofta från FilippaK, kjolen är från H&M


Trevlig Midsommar

önskar jag er alla som läser min blogg! Hoppas att ni får en trevlig dag och kväll. Själv vet jag inte vad jag ska hitta på, vädret verkar inte bli så bra, så kanske vi stannar hemma iställer för att åka tlll badhusparken.

Sommarturné med Modette

Kom hem för ett tag sedan, men skulle ha behövt vända - jag köpre en tunika, men när jag skulle visa upp den hemma hittade jag larmdosan kvar!  Jag som hade tänkt ha den imorgon :-(   vi får se när jag tar mig tillbaka för att få den borttagen.

Det var en trevlig kväll iallafall tjejerna från Modett var trevliga och så och det var mer folk än jag trodde det skulle vara. Innehållet i Goddiebagen? Jo, då det var okej - men det var en del jag saknade som jag hört varit i den på andra ställen - t.ex. godis ;-)  ingen DVD-film heller, men det var väl olika från plats till plats .

Innehållet:
Deo från Nivea
King Magazine (med parfym)
Hennes (tidningen)
Tvättpåse från Vero Moda
Bastop från Vero Moda
Ramlösa
Nagellack från Malva
Pocketbok Jenny S
Nipples in disguise (från Vero Moda)


Bild på innehållet kommer senare samt kort på hur jag såg ut.

Döttrarna var nöjda med sin kväll iallafall och det är ju huvudsaken :-)

Hoppas att det blir fler gånger

I kväll smäller det!

och Modette avslutar sin sommarturné här i stan.

Naturligtvis ska jag dit - ska ha syrran med mig. Min äldsta dotter har också anmält sig och kommit med, men tyvärr ska hennes lag spela fotboll så hon tvingas dra med lillasyster isället för någon av polarna.

Det är iallafall intressant att se vad de tänkt ha på sig. Det gäller ju också att inte skämma ut sina barn, så jag får nog kolla igenom garderoben ett par extra gånger.

De säger att jag inte får fara i joggingkläder?!?!

Föräldraskap del 1

Ibland funderar jag på om jag är annorlunda - om de jag anser vara för mig rätt saker i mitt föräldraskap inte delas av andra omkring mig.

SÖMN:
Jag har aldrig varit ett fan av Anna Wahlgren, har inte ens läst hennes barnaboken.

Jag förstår inte att man ens kan tänka tanken att använda sig av femminutersmetoden, hur kan man sitta och låta sitt barn skrika timme efter timme utan att trösta? Visst det fungerar garanterat till slut att barnen ger upp och slutar försöka få kontakt, men är det bra för tryggheten?

Jag samsover och har gjort med alla barn, och vet ni vad? De två stora sover i sina egna sängar och har gjort länge - iallafall från de varit 3-4 år - på eget initiativ!!

BÄRA
Alla mina barn är burna barn, den sista i stor utsträckning eftersom hon valde att bli buren framför att åka vagn. Det har fungerat bra, det finns ju fina bärhjälpmedel och de tar betydligt mindre plats att ha med än en barnvagn.

Måste man lära barnet att åka vagn? Om barnet skriker jämt i vagnen, varför då tvinga det att vara där? Jag skulle inte ha vingat mina barn att bäras om de inte trivdes med det.


AMMA/MAT
Det ropas amningshysteri - och jag har tyvärr inte märkt av den - istället har jag fått slåss för att få hjälp att amma - ge flaska istället har jag fått höra från många håll. En häxjakt på ammande mödrar skulle jag vilja säga istället. Det är äckligt att amma offentligt, så länge man ammar ska man stanna hemma o.s.v. är saker jag läst och hört. Vad är mer naturligt? Att amma så klart. Artegen mjölk är naturligtvis bättre än mjälk från en annan art.

Kan man inte amma (vilket de flesta trots allt kan med rätt stöd) eller vill man inte amma - är det ju fantastiskt att det faktiskt finns ersättning tillgänglig. Men jag tror att måga som ropar amningshysteri är besvikna på att de inte kunnat få till amningen, har de valt att inte amma då måste man ju kunna stå för det beslutet?!
Det är ju liksom att stå för beslutet att köpa en Mazda istället för en Volvo. Man gör det som man anser bäst för sig själv och sitt barn efter de förutsättningar som man har.

BVC ska rekommendera helamning i 6 månader - inte många gör det utan pekar på att man måste introducera mat vid 4 månader för annars missar man smakfönstret (det finns inget smakfönster .....  det är bara påhitt och förekommer enbart i Sverige) de påstår även att man kan helamma samtidigt som man ger smakportioner - men det blir ju detsamma som att äta skinka fast man är vegetarian ;-)

Mat introducerar man när barnet är moget för det !

Att fortsätta amma efter barnet nått ett år är kontroversiellt - och visst är okunskapen stor gällande amning och bröstmjölk - läkare och annan vårdpersonal uttrycker att mjölken tappar all näring efter x antal månader!  Visst låter det fantastiskt?! Att mjölken helt plötsligt skulle vara minde näringsrik - det kanske är samma för korna - att det bara är vatten efter 4 månader *s*

Man ska inte amma när barnet fått tänder heller (det heter MJÖLKtänder) då tänderna kommer är det dags för att äta mat som tuggas - jo det går säkert bra för de barn som föds med tänder ;-)

Amning är praktiskt, det är inte resurskrävande och sparar på miljön! Att det sedan är optimal mat för barnen gör ju inte saken sämre.

Uppdatering funderingar

Tjejen är hemma igen med kryckor och stränga förhållningsorder.

Inget stödjande på benet på en vecka - hon har en kraftig inflammation i muskelfästet i höften och hon har haft det länge. Därför blev smärtan olidlig nu efter att hon intensivtränat senaste veckan, hade hon kört på som vanligt hade det kanske dröjt lite innan samma reaktion kommit trodde läkaren.

Det var ju skönt det iallafall, även om hon är ledsen och besviken över att inte få / kunna spela fotboll på ett tag. Det är inte länge till Summer Games heller så det är troligt att hon missar det också - och det är synd för det är ju något hon sett fram emot i snart ett år. Ja, det går ju fler tåg - det tråkiga är att de i år skulle få möta Tzu-Chiang Girls från Taiwan.

Funderingar

Stora tjejen är på vårdcentralen - hon har ont i höften - samma höft hon hon bröt för några år sedan. Först trodde vi att det bara var träningsvärk (det började i lördags) eftersom hon sparkat mycket fotboll senaste veckan - förutom matcher och ordinarie träningar har hon tränat på egen hand också.

I år har hon kommit ikapp sina jämnåriga både fysiskt och motoriskt och hennes utveckling som fotbollsspelare har varit lovande.

Tyvärr har hon bara fått mer och mer ont i höften och kan inte ens stå på ett ben längre. Nu hoppas jag att det ska tas på allvar och att sjukvårdskarusellen ska snurra fort - röntgen måste ju göras så snart som möjligt.

Troligtvis är det ju inget fel, men nu är hon ju den hon är och hon brukar lyckas dra på sig de mest konstiga sakerna.

Stackars flickan är mest orolig att hon inte ska få vara med i fotbollslaget längre - fotboll och fysiska saker är ju hennes liv

Uppdatering 101 saker att göra på 1001 dagar

Det är kanske på sin plats att uppdatera listan lite - för en del saker har trots allt genomförts

Start 1 juli 2006 - slutar 27 mars 2009

Saker kvar att göra: 51
Slutfört: 50


1.Göra en lista på 101 saker (Gjort  1 juli  2006)

2.Gräva dammen djupare (Gjort 19 juli  2006)

3. Rensa ur rönnar och andra träd på tomten

4. Göra om vårt sovrum (Gjort våren 2007)

5. Göra om A's rum  (Gjort januari 2007)

6. Besöka Santa's World i Rovaniemi

7. Anlägga en köksträdgård/djupsäng

8. Skaffa ett växthus

9. Utöka rabatten under björken (Gjort 19 juli 2006)

10. Fixa till i vardagsrummet (Gjort januari 2007)

11. Skaffa golvlist till toaletten

12. Rensa i förrådet innanför "pysselrummet" (påbörjat maj 2008)

13. Rensa ur "pysselrummet" (Klart juni 2008)

14. Fixa till "hobbyhörna" (Gjort september 2007)

15. Fixa till ett "syhörn" (Gjort september 2007)

16. Fixa kompostgaller och anlägga kompost (Gjort våren 2008)

17.Stå på loppis  (Gjort 22 juli 2006)

18. Testa att odla svamp (Påbörjat maj 2008)

19. Gå igenom alla babykläder (till 68cl)  och sälja de som inte ska vara kvar (gjort augusti 2006)

20. Gå igenom alla  74/80 kläder och sälja det jag inte vill ha kvar (påbörjat maj 2008)

21. Gå igenom alla  86/92 kläder och sälja det jag inte vill ha kvar (påbörjat maj 2008)

22.Gå igenom mina kläder och sälja det jag inte vill ha kvar (påbörjat maj 2008)

23. Gå igenom Johans kläder och sälja det han inte vill ha kvar (påbörjat maj 2008)

24. Organisera allt vi har i källarförråden så att det tar mindre plats (påbörjat maj 2008)

25. Göra om  F's rum med nya möbler (Gjort september 2007)

26. Betala tillbaka lilla lånet från CSN (Gjort 28 juli 2006)

27. Fyll på presentlådan (Gjort våren 2007)

28. Rensa ur skåpen i tvättstugan (Gjort 15 augusti 2006)

29. Stå på loppis 2008 

30. Fixa fler pallkrageodlingar (Gjort våren 2008)

31. Fixa förvaring till pysselrummet (Gjort september 2007)

32. Göra all min sylt (Gjort 2007/2008)

33. Byta sofföverdrag i köket(Gjort 2008)

34. Kolla igenom allt Tupperware och sälja det jag inte vill ha kvar

35. Gå igenom köksskåpar och rensa bort det jag inte behöver

36. Sy nya köksgardiner (Gjort  4 februari 2007)

37. Sy gympapåsar till flickorna

38. Ta ner syrenen (Gjort våren 2008)

39. Spara 1000:-/månad  33000:-/33000:-

40. Gå på teater

41. Olja altanen

42. Uppdatera min hemsida (Gjort mars 2007)

43. Byta fönster (beställt maj 2008)

44. Fixa garagefönstren (Gjort våren 2008)

45. Fixa balkongdörren (beställt maj 2008)

46. Fixa ytterligare en bokhylla (Gjort 6 januari 2007)

47. Katalogisera mina böcker

48. Organisera alla mina böcker

49. Läsa alla böcker jag har

50. Klä om trästolarna (Gjort september 2007)

51. Ta ner granen (Gjort maj 2008)

52. Organisera CD:skivor

53. Katalogisrea videofilmer

54. Organisera videofilmer

55. Katalogisera DVD filmer

56. Organisera DVD:filmer

57. Framkalla en omgång foton

58. Rama in 10 foton

59. Göra ett par förstoringar

60. Plocka lupinfrön i trädgården och sälja/ge bort (Gjort augusit 2007)

61. Göra en stenträdgård

62. Starta blogg och skriva i den regelbundet

63. Rama in litografin

64. Sätta upp alla äkta tavlor vi har (Gjort 4 februari 2007)

65. Sy ett klädesplagg (Gjort 4 September 2006)

66. Skaffa en liten digitalkamera

67. Skaffa en gungställning

68. Skaffa en sandlåda

69. Anlägga en grillplats

70. Göra en bro over "ån" (Gjort sommaren 2006)

71. Lägga stenar i hela "åbädden"(Gjort sommaren 2007)

72. Fixa fler plantor till dammen (Gjort sommaren 2007)

73. Rensa ut ur bastun (Gjort våren 2008)

74. Skaffa en duschkabin eller duschdraperi

75. Skaffa ett plommonträd (Gjort maj 2008)

76. Skaffa ytterligare ett fruktträd/buske

77. Plantera minst 3 vinbärsbuskar (Gjort september 2006)

78. Skaffa utemöbler (Gjort våren 2007)

79. Måla utemöbeln som morfar gjort

80. Göra oss av med Forden (Gjort juni 2007)

81. Rensa ur vita byggnaden

82. Flytta vita byggnaden

83. Skaffa en torkvinda (våren 2008)

84. Kasta Hennes och sånt som Allers  (Gjort januari 2007)

85. Stoppa in recept i pärmar. (Gjort 2008)

86. Stoppa in pysselpapper i pärmar (Gjort 2008)

87. Skaffa en bokhylla bara för pysselsaker (Gjort januari 2007)

88. Skaffa ved för vintern 2007/2008 (Gjort september 2007)

89. Skaffa nytt objektiv till kameran (Gjort juni 2007)

90. Städa i garaget (påbörjat maj 2008)

91. Ha minst 20 presenter/julklappar i överraskningslådan  som jag inte köpt.(Klart maj 2008)

92. Skaffa nya glasögon

93. Rensa i rummet utanför pysselrummet (påbörjat maj 2008)

94. Skaffa ved för vintern 2008/2209

95.Campa (tält) minst två gånger  (1/2) 1: Kolmårdens camping 6-10 juli 2006

96. Köpa nya soffa till vardagsrummet

97. Döpa A

98. Åka och fiska minst två ganger  (Gjort juli 2007)

99. Åka på IKEA i Haparanda (Gjort 4 januari 2007)

100. Besöka en nationalpark

101. Slutföra alla saker på denna listaC-uppsatsens vedermödor!

Jag var ner till skolan förra veckan för slutseminarium gällande min C-uppsats.

Det gick väl okej, men det är mycket som exminatorn sa jag skulle ändra på.

Teoretiska utgångspunkter skulle inte finnas med utan ligga i litteraturdelen, en massa andra konstigheter tog han också upp, jag vet ärligt talat inte hur mycket jag ska ändra !  Jag tycker att den är okej som den är, ändrar jag måste jag ju göra om massor!

Mer kläder

Storlek 110 (några 110/116)Bara den spräckliga är kvar


Mörkblå med huva + grön resp. rosa med brodyr är såldarosa, röda med löv ocg den ljusblå är sålda


Gula byxor, lila byxor samt röd kjol SÅLT
104

Rosa byxor x 2 är sålt


Röda byxor Sålda


Alla utom leopardmönstrade sålda5:- / plagg + ev frakt

En skitdag!

Opponeringen i skolan gick väl okej, en del som måste ändras i min uppsats, men det var väntat. Irriterande att jag måste ändra det som handledaren sa att jag måste ändra - enligt examinaturn så ska det se ut som det gjorde från början.....  BLÄ

sen rasade bilen (lånad så klart) och Johan fick sitta på Nissan HELA dagen och bilen är kvar i Umeå ..... kylaren är paj och reservdelar finns inte i denna världsdel!!!

Vill inte tänka på vilken summa slutnotan hamnar på :-( 

Umeå

Står på universitetsbiblioteket och passar på att skriva ett inlägg. Jag var naturligtvis tvungen att kolla upp vilkan sal vi skulle hålla till i i dag.

Det gick som tur var att hitta igen - annars hade jag iallafall vetat vilket hus vi skulle vara i.

Umeå Universitet är stor! Det är många hus att hålla reda på .

Nej, nu ska jag fixa mig en macka o

Ytterligare en tisdag

sista rycket med opponeringen - det går trögt!

RSS 2.0