Bara en liten hälsning

image87

Tjäna lite pengar är inte dumtDet sägs fungera - och känns trevligare än Facebook

Onsdagsfunderingar

Jag har fastat lite i min forskningsplan och vet inte riktigt hur jag enklast kommer vidare - om jag överhuvudtaget måste komma vidare, kanske den duger som den är.

I kväll är det föräldramöte (igen, men för ett annat barn) och jag är inte peppad på att gå dit - förra mötet gjorde ingen nytta alls.

Jag funderar mycket på hur den äldsta dotters schema ser ut, och nu efter att vi haft möte så är jag ännu mer fundersam.

Min dotter (och 8 andra i klassen) går 8.30-13,50 på måndagar de har under dagen 40 minuters rast  + lunch 20 minuter (en lunch där de enligt läraren ska gå till klassrummet dirrekt de ätit klart). Skolan har en policy om MINST 30 minuters fysisk aktivitet per dag.  De övriga slutar 12.00

Tisdagar 8,30-13.05 (halva klassen går till 14.30) 40 minuters rast (varav en 20 minuters rast är efter gympan) + 20 minuter efter första gruppen slutat.  +  lunch 20 minuter (där de enligt läraren ska gå till klassrummet direkt de ätit klart)

Onsdagar 8,30-14,30 60 minuters rast (där en 20 minutersrast är efter gympan) +  lunch 20 minuter (där de enligt läraren ska gå till klassrummet direkt de ätit klart)

Torsdag 8.30-14.30 (halva klassen slutar 13.05) 60 minuters rast +  lunch 20 minuter (där de enligt läraren ska gå till klassrummet direkt de ätit klart)

Fredag. 8.30-12.50 (+ att 16 stycken slutar 14.30) 40 minuters rast +  lunch 20 minuter (där de enligt läraren ska gå till klassrummet direkt de ätit klart) - de som slutar 14.30 har 10 minuter på sig att ta sig till slöjden utöver detta .

Är inte det ganska lite raster - vi föräldrar ville ha längre lunchrast, men om det ändå är så att barnen måste in direkt de ätit då spelar det ju knappast någon roll hur länge de får äta.

Jag tycker 50 minuters lunch inkl. rast är det optimala, men jag vet inte hur läraren ställer sig till det.

Vi hade hittat ett bra sätt att ordna längre lunch, men det fungerade inte eftersom läraren då skulle få 50 minuter för mycket arbetstid - okej - det kan jag köpa, men saken är den att vårt förslag innebar att läraren skulle ha arbetat 1h och 40 minuter mer i veckan. Således undervisar läraren 50 minuter för LITE för sin tjänst i dagsläget....

Tisdagsfunderingar

Egentligen är livet rätt kompicerat - eller är det kanske så att det är jag själv som gör det komplicerat.

Borde det inte bara vara att liksom bara flyta med och så löste sig allt eftersom- Är det så att man försöker för mycket och sen blir besviken när man misslyckas?


Jag har läst Ditt kompetenta barn av Jesper Juul - och visst det finns mycket bra i den - men den ger mig nog mest dåligt samvete för hur dålig förälder jag är istället för att ge mig verktyg på hur jag ska förbättra mig.

En annan bok jag läst (och ska läsa om igen) är Jag har en dotter av Jeanne & Don Elium - det var ett tag sedan jag läste den och då kändes den inte rätt, men jag ska ge den en ny chans nu när jag ändå ska läsa om en del av mina böcker.

Varför ska det vara så svårt att vara en bra mamma?!


Bokinventeringen

går sakta framåt - men nu är alla skönlitterära böcker här uppe inskivna.


Facklitteraturen känns inte så nödvändig att inventera just nu och var inte meningen att det skulle göras heller - inte heller barnböcker.

Hittills är det 20 böcker som är olästa - det känns faktiskt ganska mycket om jag ska vara ärlig. Jag hoppas och tror att flertalet böcker där nere verkligen är lästa, annars får jag nog problem. Egentligen borde jag nog skicka iväg lite böcker till nya hem, för alla de böcker jag äger behöver jag då rakt inte ha kvar. De tar upp en massa utrymme, och den dagen det blir dags att flytta - ja, då vill jag då verkligen inte dra med mig dem - när jag gått igenom alla - då är det nog läge att se vilka som kan få flytta vidare och vilka som måste få stanna.

Jag skulle så gärna vilja ha bokserierna jag läste som barn - Lilla huset på prärien, Anne på Grönkulla, Svarta hingsten :-) 

Jag har alltid varit omgiven av en mängd böcker och jag har i perioder läst väldigt mycket. Nu blir det för lite skönlitteratur eftersom böckerna till skolarbetet går före och det är så trist. 

Men bokinventeringen är på gång iallafall och det kommer att göra nytta (och visa vilka böcker jag borde läsa härnäst innan jag köper på mig nya böcker).

Jag har belagt mig själv med bokköpstopp tills jag har läst alla böcker jag redan har  - och det är inte snällt med tanke på vilka böcker som finns på olästa listan.... 

Dostojevskijs Brott och Straff

Guillous Den demokratiska terroristen, Vendetta, En medborgare höjd över alla tvivel och I nationens intresse


Liftarens guide till galaxen, Fidel, Förflutenhetens landskap, De upplysta horisonterna

Några böcker av Herman Lindqvist från hans Historien om Sverige serie

Ja, ni kanske förstår vad jag menar - de flesta av böckerna är inget man läser ut på en kafferast precis.

Åter till bokarbetet dock!

Tisdag igen ;-)

Arbetet med forskningsplanen går framåt och jag är fullt övertygad om att jag lyckas få den klar i veckan.

Får jag säga det själv så tycker jag att jag egentligen gjort ett gansa bra jobb med den. Jag hoppas bara att den person som ska opponera på den är av samma uppfattning.

Äntligen är all ved

bortforslad från infarten, nu är det bara stickorna kvar och dem ska jag ta hand om imorgon. Jag tycker att vi gjort ett bra arbete som fått bort allt så snabbt - kanske är det för att Jonsson slapp ta hand om allt själv denna gång. Jag har på nått sätt sluppit undan tidigare svängar (men då har det inte handlat om lika mycket ved), nu har stackaren ryggskott och har av förståeliga skäl haft svårt att ta hand om veden på egen hand.

Nu hoppas jag att det fina vädret håller i sig länge, hade veden inte varit bortplockad kunde man nog ge sig den på att det skulle ha regnat mycket de närmsta dagarna bara för att bråka med mig.

Hann en sväng till nya gallerian i stan med syrran och morsan och den största tjejen - medföljande dotter hittade ett par jeans och så inhandlade jag en svart långärmad t-shirt som jag fixat till här hemma som födelsedagspresent till en kille som just fyllt 4 år.

Nu ska jag se om jag hittar de stora tjejerna - det är dags för dem att komma in och göra sig klara - det är ju skola imorgon.


Bokinventeringen påbörjad!

Som en del i mina  101 saker att göra på 1001 dagar så återfinns dessa

47. Katalogisera mina böcker

48. Organisera alla mina böcker

49. Läsa alla böcker jag har

Nu är iallafall nummer 47 påbörjad. En bokhylla är genomgången och nu återstår blott en här på övervåningen.
En glad överraskning är att jag inte har så många olästa böcker (iallafall inte i den första), men jag vet att det återfinns en del i nästkommande bokhylla.

Tyvärr är det ju också så att det nere i källaren finns åtskilligt fler böcker än vad som finns här uppe.

Flertalet av böckerna i bokhyllan som jag gått igenom kommer dock att förflyttas till källaren - just eftersom de är lästa (en del pocketböcker bl.a.) Antar att några som finns där nere får flytta upp för att hamna i raden av olästa böcker.

Organiseringen av böckerna blir något som också får löpa samtidigt som de två andra uppgifterna.
En hylla för böcker som än så länge är olästa t.ex. Sen där nere får jag väl organisera upp det på bästa sätt senare.  Här uppe kommer det således att inte finnas så många böcker av skönlitterär natur + att en stor del av facklitteraturen kommer hamna där nere den med.  En hel del sådant finns naturligtvis redan där


Ved, ved och åter ved

I torsdags kväll kom så veden vi väntat på. Dryga 10 kubik kapat och kluvet (tack och lov) är mycket ved. Men antagligen så räcker det inte utan vi måste nog köpa ytterligare några kubik.

Trots allt så är iallafall dryga 3 kubik intakna i pannrummet och staplat där. Nu är det bara max 2 kubik kvar på infarten som måste kärras och staplas under tak. Tack och lov har vädret varit bra - inget hällregn eller så.

Ska jag vara ärlig så har det varit ett riktigt trevligt höstväder senaste dagarna.

Idag blir det att ta hand om det sista av veden, egentligen borde jag fara på möte med Amningshjälpen, men jag känner inte att jag har tid med det. Veden går i första hand.

Uppdatering av 101 saker att göra på 1001 dagar

Det är kanske på sin plats att uppdatera listan lite - för en del saker har trots allt genomförts

Start 1 juli 2006 - slutar 27 mars 2009

Saker kvar att göra: 66
Slutfört: 35


1.Göra en lista på 101 saker (Gjort  1 juli  2006)

2.Gräva dammen djupare (Gjort 19 juli  2006)

3. Ta min examen

4. Göra om vårt sovrum (Gjort våren 2007)

5. Göra om A's rum  (Gjort januari 2007)

6. Besöka Santa's World i Rovaniemi

7. Anlägga en köksträdgård

8. Skaffa ett växthus

9. Utöka rabatten under björken (Gjort 19 juli 2006)

10. Fixa till i vardagsrummet (Gjort januari 2007)

11. Skaffa golvlist till toaletten

12. Rensa i förrådet innanför "pysselrummet"

13. Rensa ur "pysselrummet"

14. Fixa till "hobbyhörna" (Gjort september 2007)

15. Fixa till ett "syhörn" (Gjort september 2007)

16. Börja promenera

17.Stå på loppis  (Gjort 22 juli 2006)

18. Besöka ett land som jag aldrig varit i tidigare

19. Gå igenom alla babykläder (till 68cl)  och sälja de som inte ska vara kvar (gjort augusti 2006)

20. Gå igenom alla  74/80 kläder och sälja det jag inte vill ha kvar

21. Gå igenom alla  86/92 kläder och sälja det jag inte vill ha kvar

22.Gå igenom mina kläder och sälja det jag inte vill ha kvar

23. Gå igenom Johans kläder och sälja det jag inte vill ha kvar

24. Organisera allt vi har i källarförråden så att det tar mindre plats

25. Göra om  F's rum med nya möbler (Gjort september 2007)

26. Betala tillbaka lilla lånet från CSN (Gjort 28 juli 2006)

27. Fyll på presentlådan (Gjort våren 2007)

28. Rensa ur skåpen i tvättstugan (Gjort 15 augusti 2006)

29. Göra om i hallen

30. Bygga en farstu

31. Fixa förvaring till pysselrummet (Gjort september 2007)

32. Göra all min sylt

33. Byta sofföverdrag i köket

34. Kolla igenom allt Tupperware och sälja det jag inte vill ha kvar

35. Gå igenom köksskåpar och rensa bort det jag inte behöver

36. Sy nya köksgardiner (Gjort  4 februari 2007)

37. Sy gympapåsar till flickorna

38. Måla i källaren

39. Spara 1000:-/månad  21000:-/33000:-

40. Gå på teater

41. Olja altanen

42. Uppdatera min hemsida (Gjort mars 2007)

43. Måla pannrummet

44. Måla garaget

45. Fixa balkongdörren

46. Fixa ytterligare en bokhylla (Gjort 6 januari 2007)

47. Katalogisera mina böcker

48. Organisera alla mina böcker

49. Läsa alla böcker jag har

50. Klä om trästolarna (Gjort september 2007)

51. Klä om grå soffan

52. Organisera CD:skivor

53. Katalogisrea videofilmer

54. Organisera videofilmer

55. Katalogisera DVD filmer

56. Organisera DVD:filmer

57. Framkalla en omgång foton

58. Rama in 10 foton

59. Göra ett par förstoringar

60. Plocka lupinfrön i trädgården och sälja/ge bort (Gjort augusit 2007)

61. Göra en stenträdgård

62. Starta blogg och skriva i den regelbundet

63. Rama in litografin

64. Sätta upp alla äkta tavlor vi har (Gjort 4 februari 2007)

65. Sy ett klädesplagg (Gjort 4 September 2006)

66. Skaffa en liten digitalkamera

67. Skaffa en gungställning

68. Skaffa en sandlåda

69. Anlägga en grillplats

70. Göra en bro over "ån" (Gjort sommaren 2006)

71. Lägga stenar i hela "åbädden"(Gjort sommaren 2007)

72. Fixa fler plantor till dammen (Gjort sommaren 2007)

73. Rensa ut ur bastun

74. Skaffa en duschkabin eller duschdraperi

75. Skaffa ett plommonträd

76. Skaffa ytterligare ett fruktträd

77. Plantera minst 3 vinbärsbuskar (Gjort september 2006)

78. Skaffa utemöbler (Gjort våren 2007)

79. Måla utemöbeln som morfar gjort

80. Göra oss av med Forden (Gjort juni 2007)

81. Rensa ur vita byggnaden

82. Flytta vita byggnaden

83. Skaffa en torkvinda

84. Kasta Hennes och sånt som Allers  (Gjort januari 2007)

85. Stoppa in recept i pärmar

86. Stoppa in pysselpapper i pärmar

87. Skaffa en bokhylla bara för pysselsaker (Gjort januari 2007)

88. Skaffa ved för vintern 2007/2008 (Gjort september 2007)

89. Skaffa nytt objektiv till kameran (Gjort juni 2007)

90. Städa i garaget

91. Förnya mitt pass och skaffa pass till alla i familjen

92. Skaffa nya glasögon

93. Lägga ut möbler på Blocket

94. Skaffa ved för vintern 2008/2209

95.Campa (tält) minst två gånger  (1/2) 1: Kolmårdens camping 6-10 juli 2006

96. Köpa nya soffa till vardagsrummet

97. Döpa A

98. Åka och fiska minst två ganger  (Gjort juli 2007)

99. Åka på IKEA i Haparanda (Gjort 4 januari 2007)

100. Besöka en nationalpark

101. Slutföra alla saker på denna lista


Äntligen en annan dag än tisdag

Tänkte bara skriva ett par rader innan jag drar igång dagens arbete med forskningsplanen - jag ska inte lägga ner alltför mycket tid på den idag, utan jag ska sitta en stund några gånger under dagen - jag tror att det kommer att ge bäst resultat. Jag har redan hittat ett par bra saker som jag kan ha med i inledningen  - så jag tror nog att jag ska lyckas få ihop den här forskningsplanen på ett tillfredsställande sätt.


Hej hopp så länge


Mera tisdag

tisdag hela veckan, tisdag hela veckan, tisdag hela veckan lång.....

Nu har forskningsplanen påbörjats på riktigt. Ämnet är bestämt (!) och jag har dragit in en del litteratur. Närmare bestämt några avhandlingar och informationspapper från diverse myndigheter.

Jag känner mig nöjd med dagens arbete trots allt. Men hur jag ska kunna få forskningsplanen att bara bestå av 5 sidor det förstår jag inte i dagsläget.

Har även hunnit en sväng på Kvarnvallen för skolmästerskap i friidrott - ingen höjdare för familjens deltagande tjej - hon har helt enkelt noll kondis!

Tisdag - det är också en dag

Det är lite mycket nu. Skolarbetet är påbörjat, men det går väldigt segt.
Prio 1 har forskningsplanen - men då gäller det att hitta ett bra ämne att skriva om också - och det är inte det enklaste.

Jag har iallafall lyckats bli klar med tidsplanen och det är ju en bit på vägen.

Solen skiner så jag måste iallafall gå utomhus några minuter idag.

Uppdaterar senare

Tisdag - det är också en dag

Idag ska jag iväg en sväng till Mia och vara hundvakt - trodde inte att jag skulle bli tillfrågad eftersom jag inte har någon hundvana att tala om *s* eller hund har jag ju haft hemma, men det är liksom inte så att den lilla besten var uppfostrad eller något alls i den stilen.

Lilla Tina är en tokig liten dam med mycket vilja och motor, men samtidigt så beter hon sig inte riktigt som en valp på 12v. Jag tror nog att både jag och Tina kommer överleva de få timmar som jag ska ha hand om henne (jag har tänkt fylla henne med mat så hon sover hela tiden eller nått), men det blir spännande att se om det funkar lika bra när jag ska ha henne ute och sen få henne att sova. Ja, ja - det löser sig säkert. I värsta fall får jag väl knyta upp henne i sjalen och gå på promenad, det brukar ju fungera med kinkiga bebisar.

Imorgon bär det av till Lappmarken (Långträsk) och det ska bli riktigt trevligt att träffa tanterna igen.

Några vinster rikare

har jag blivit - bilder finns på egen sida

Lillan är 2 år och vi fick fint besök

fort har det gått och stor har hon blivit - värsta dagisbruttan!

Födelsedagen firades med många paket och med riktigt storfrämmande då Inga-Lill med familj var förbi - det har inte hört till vanligheterna de senaste 3 åren, det har inte hant mer än ett par gånger tidigare att de tittatförbi, men då med Janne och sonen kvar i bilen. Ifjol höst var de förbi och stannade här ute på gården en liten stund - alla var friska och krya och lille sonens värden var okej.

Nu är leukemin besegrad för denna gång och förhoppningsvis kommer den inte tillbaka. Jag minnst det som i går när jag fick beskedet av Inga-Lills mamma att lillen  fått  leukemidiagnosen - inte en dag för tidigt eftersom det blev helikoptertransport ner till bvarnonkologen nyss fyllda ett år. Trots  sonens leukemi och otaliga resor till Umeå har de alltid kommit ihåg våra barns födelsedagar och köpt julklappar och varit så himla omtänksamma - samtidigt som vi inte har kunnat göra nästan något tillbaka. Aldrig hälsa på, inte hjälpa till med något o.s.v eftersom småbarn bär på infektioner alltid och jämt fanns aldrig möjligheten. Men samtidigt så kan vi ta upp vänskapen igen när det nu är över - det är liksom så självklart allt ändå - att vi känt varandra i närmare 30 årgör det ju inte svårare.

Jag är tacksam över att ha såna vänner omkring mig och jag är tacksam att mina barn sluppit vara sjuka - ibland är det viktigt att tänka på hur bra man har det - trots att dagarna ofta känns hopplösa så har man mycket att vara tacksam över.

Måndag igen

Skolarbetet har jag knappt kommit igång med, jag har ingen aning om vad jag ska skriva examensarbetet om och innan dess är det liksom inte så enkelt att börja jobba på det.

Jag har några områden som jag finner intressanta, och har börjat leta litteratur inom dessa.

Just nu är mitt allmän tillstånd inte sådant tat det egentligen finns ork för skola överhuvudtaget. Jag känner mig mest som en zombie som går omkring i min egen värld och orkar knappt ens försöka vara trevlig med människorna i min omgivning.

I veckan ska jag träffa min grupp, tid och dag vet jag inte än, men jag hoppas att de hör av sig på FC snart. Jag vill kunna planera lite i förväg (t.ex. hur länge lillan ska vara på dagis).

Planen var att ses på onsdag, men då ska vi ha videokonferens (något som det inte verkar som om vår grupp ska vara med på), men om de nu väljer att träffas då så kan jag ju inte göra något åt det. Jag tycker personligen att videokonferens är ett utmärkt verktyg att använda sig av. Framför allt så är det praktiskt (man behöver inte förflytta sig), sen är det billigare än att förflytta sig till annan ort och sist men inte minst viktigt så är det tidssparande - man behöver inte ta tid till att förflytta sig, man kan avhandla det man ska och kan sedan göra sitt och hamnar inte i småprat och fikapauser och annat visserligen mycket trevligt, men ack så tidsödande och effektivitets ödeläggande tjafs.


Regnet bara öser ner....

jag som tänkt ta ungarna och maken och cykla till Grans idag, men jag tror att det är meningen att jag ska vara hemma och städa istället. I och för sig så borde jag städa, men jag har till på köpet strukit allt i strykkorgen istället för att ta tag i städandet. Då är det illa.

Egentligen så tycker jag att det är mycket trevligt att ha det fint omkring mig, och om jag väl sätter igång så tar det inte allt för lång tid - eller om jag nu skulle städa på riktigt (d.v.s. dammtorka, torka golvlister och taklister, torka dörrar och dörrposter utöver bortplockandet och dammsugning / vaskning o.s.v.) då skulle det ta tid. bara att dammsuga och torka golvet här uppe tar ju två timmar.

Nej, om jag skulle fixa klart i sovrummet, köket och matplatsen iallafall - det är inte så stökigt här uppe trots allt, fast det känns så eländigt när man gjort fint och så är det demolerat på 5 minuter igen....

Tvätten vill inte torka heller (inomhus alltså) så jag kan inte köra igång fler maskinen heller. Trots att det är mängder med tvätyt kvar (och då har jag tvättat flera omgångar redan i veckan (bland annat 3 igår).

Mängder med kläder!

Jag gjorde en "god gärning" för ett tag sedan och gav bort en del kläder som jag visste inte skulle gå att sälja på Tradera. Mest t-shirts och en del joggingbyxor, men även några klänningar och annat.

Och det sägs ju att sånt brukar löna sig i längden - och visst det har jag ju alltid trott, men inte så pass som det gjort den här gången - för en dag stod två påsar med kläder på bron (Mia som varit förbi) som lillan kommer att kunna ha närmaste åren.  Mia som förövrigt lassar hit en hel massa kläder (och skor) till äldsta dottern, något som vi är mycket tacksamma över eftersom livet som student kanske inte är det mest glamorösa - visst hjälper det mycket om man inte behöver inhandla alla kläder ungarna behöver.

Igår hörde Mia av sig igen och jag hade mer kläder att hämta till lillan - massor med byxor och tröjor och bäst av allt ett par Kouma vinterskor som lillan kommer att kunna ha i vinter - NYA var de också + ett par vinterjackor nya de med.

Tack och åter tack för att du tänker på oss!  Jag kan inte återgälda det på nåot sätt, men någon bullpåse här och där är för att visa vår uppskattning!

Helg igen....

fattar inte vart tiden rusar iväg.

Dags att dra iväg och hämta maken nu också och inget har jag hunnit med att göra idag heller....

Snart helg igen

och jag känner mig mindre förkyld, men är inte helt på topp än - skitjobbigt.

I helgen är det kalas och innan det måste det stödas ordentligt.  Höststädning kallas det visst det man ska göra. Så jag har faktiskt påbörjat eländet. Har jag tur är det klart till nästa höst .

Det kan iallafall inte bli sämre med det jag hinner iallafall. Men bara grundbortplockningen tar ju sån tid varje dag

Ingen skola för mig idag

inte imorgon heller och förmodligen inte alls under veckan.

Det är inte bra att spela fotboll om man inte är riktigt kry (och i dåligt väder) för förkylningen har tagit ny fart igen och jag har inte bara muskelvärk(läs träningsvärk) utan även ont i lederna.

Trots det kyliga vädret förstår inte kroppen att den inte ska samla på sig vätska, jag vill inte veta hur mycket värre det skulle vara om det var varmt.

Jag har varit ganska bra i lederna sista månaden faktiskt, bara några småproblem med ett knä som inte riktigt bär, men det är överkommligt. Nu har det satt sig på handleder och fotleder inkulderande alla småleder i fötterna, inga större svullnader dock.

Lillan är skickad på dagis och jag ska skicka mig själv att äta frukost och sen i säng igen för att vila.  Kalas på söndag för lillan - tänk att hon redan blir två!

RSS 2.0