Illdåd

Illdåd av Thomas Erikson
 
Under en efterfest på lucianatten blir Sara Leijon brutalt våldtagen av fyra män. Chockad och skadad tar hon sig till polishuset och gör sin anmälan. Fallet tycks glasklart, alla bevisen finns där, på Saras kropp och i hennes berättelse. Men när det gäller en våldtäktsrättegång är ingenting enkelt. När Sara lyckades ta sig ur lägenheten den där ödesdigra natten trodde hon att hon hade överlevt det värsta, men det visar sig snart att det bara var början.

Kriminalinspektör Nina Mander vet vad Sara ger sig in på när hon anmäler männen, hon vet att Sara har alla odds emot sig och i ett försök att hjälpa henne kallar Nina in beteendevetaren Alex King. Kanske kan han stötta och lotsa Sara genom den extrema påfrestningen. Alex tar sig an uppdraget, men vad han inte räknar med är hur starkt situationen kommer att påverka honom. Rättegången river upp fula sår ur det förflutna och för sent inser Alex att han tagit sig vatten över huvudet.

Fråga 1 Hur ser du på Sara? Varför tror du att detta hände henne?
Jag ser Sara som en ensam tjej med varken familj eller vänner som bryr sig, dricker för mycket alkohol och kanske inte alltid gör rätt val. Att det hände henne beror på att hon var på fel plats, med fel människor vid fel tillfälle.

Fråga 2 Våldtäkt är ett svårt ämne att skriva om och att läsa. Hur tycker du författaren har lyckats med att skriva om det?
Jag tycker att han lyckats bra med att förmedla hur Sara upplevde det.

Fråga 4 Tror ni att även en fiktiv berättelse kan väcka debatt och göra skillnad?
Absolut, när den är verklighetstrogen. Få människor att tala om det och inte lägga all skuld på offret.

Fråga 5 Alex King tar sig an fallet. Varför gör han det tror du? Och skulle han ha gjort det?
Jag tror att han tar sig an fallet för att döva sitt samvete att han inte kunde hjälpa sin syster. Varför skulle han inte ha gjort det?!

Fråga 6 Hur skulle du ha valt att göra i Alex Kings ställe? Hade han kunnat hjälpa henne mer, eller på ett annat sätt?
Jag skulle nog inte ha släppt henne så lätt utan jobbat betydligt mer med att förbereda henne.

Fråga 7 Saras bror Tom reagerar på det Sara råkar ut för med att kräva hämnd? Gör han rätt? Kan hämnd fylla en funktion?
Jag förstår att han känner så, men det är skillnad på tanke och handling. Hämd fyller aldrig en positiv funktion utan gör bara att man mår sämre. Våld i sin tur leder aldrig till något gott.

Fråga 8 Hur ser du på domarens roll? Agerade han korrekt? Vem bär det yttersta ansvaret för de kränkningar som Sara utsattes för i rättssalen?
Domaren agerade som han förväntas göra. En domare ska vara rättvis. Det är åklagarens jobb att bevisa att brottet ägt rum annars frias de åtalade.  Det yttersta ansvaret har naturligtvis domaren, men alla har sitt personliga ansvar att uppträda korrekt.

Fråga 9 I slutet av häftet har vi lagt in information om färgsystemet som Alex använder sig av. Diskutera kring färgerna. Är det ett användbart system? Varför/varför inte? Vilken/vilka färger har du?
Färgsystemet är ett av personlighetsanalyserna som finns, det är intressant och man kan läsa ut en del av dem, men människor är ofta mer komplexa än en färg - det finns nästan alltid delar från alla olika spektrum, hur stroa delarna är skiftar i olika situationer.
Själv är jag ganska brokig. De sämsta bästa sidorna från allt ;-)  Jag har alltid rätt, har inga problem att leta reda på fakta - viilket gör mig blå, men jag har mycket rött i mig också. Det är svårt att analysera sig själv och jag är inte så insatt i DISC-profilen.

Fråga 10 Vilket betyg ger ni boken och varför?
   
Fyra kossor av 5.
Välskriven bok, men jag gillar inte när det hoppar i tid och rum. Lättläst även om ämnet är tungt.
Läste den på ett par dagar.


Kommentarer
Postat av: Anettte

Hej , såg att du vill vara med i min tävling om Black soap ! Vill tipsa dig om dagens tävling - jumpsuit för barn !!

2012-09-17 @ 15:00:56
URL: http://www.mammajersmyr.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0