Fantastisk arbetsmiljö

 

Piteå hospital och asyl, senare Furunäsets sjukhus, var ett mentalsjukhus i Piteå mellan 1893 och 1987.  Sjukhuset blev ett av landets mest moderna sjukhus och övre Norrlands största. Det var ett mer slutet sjukhus än många andra mentalsjukhus.

Under åren ändrades såväl inriktning och behandlingsformer som namnet på sjukhuset. Som mest hade sjukhuset i mitten av 1950-talet omkring 800 patienter. När sjukhuset stängdes 1987 flyttas de mest behovskrävande patienterna till Rättspsykiatriska avdelningen i Öjebyn. Sjukhuset kallades i folkmun för "Pite fem fem" efter dess nummer i kommunens växel. Fem fem kan också komma från femte kapitlet femte paragrafen strafflagen, som stadgade att psykiskt sjuka skulle ha vård i stället för fängelsestraff. Fem-femma var under många år ett populärt öknamn på psykiskt sjuka.

Sedan slutet av mars i huserar vi i gamla 31ans lokaler. Furubackens dagverksamhet med avdelningarna Topasen och Kristallen. Kullens dagverksamhet och Oasens dagverksamhet fick fina, stora lokaler med stor potential. Vi trivs som fisken i vattnet!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0